Wat valt op?

Rechter en linkerhand

Cellisten hebben natuurlijk altijd hun rechterhand aan de strijkstok, hun linkerhand op de hals. Daarom hebben schildercomposities van cellisten van nature een indeling met een diagonaal. De cello loopt van linksonder naar rechtsboven. Heel soms, een linkshandige cellist? Het werk van Courbet is een zelfportret, dus waarschijnlijk geschilderd voor een spiegel.


Herman Brood

Klaas Koster


Gustave Courbet, zelfportret


Marbo, linkshandige celliste?

Mannen en vrouwen

Zowel mannen als vrouwen worden vanouds cellospelend afgebeeld, hoewel voorheen de mannen in de meerderheid waren, en vooral de jaatste jaren vrouwen meer in opkomst zijn. Wellicht dat laatste veroorzaakt door de erotische bijgedachten van de kunstenaar. Maar dit kan ook allemaal komen door de bias van de selectie.

Kleur

De kleuren van de schilderijen zijn vaak in de bruinrode tonen van de cello. Maar sinds de tweede helft van de twintigste eeuw worden de schilderijen veel kleuriger. Maar natuurlijk is dat ook een beeld van de schilderkunst in het algemeen

Twintigste eeuw


Joseph DeCamp (VS) 1905


Amedeo Modigliani 1909


Odilon Redon 1910


Hans Richter (1914)


Max Weber 1917

De pin van de cello

Aan de vorm van de cello is sinds het begin niet veel veranderd, maar het is duidelijk te zien dat bijvoorbeeld de pin eerst nog niet bestond. Ontdek zelf maar wanneer de schilders algemeen de pin begonnen te schilderen.

 

De pin van de cello


Abraham van den Tempel

Cello tussen de knieŽen geklemd


David Teniers II

Cello op een krukje


Johan Zoffany

Ook hier het instrument tussen de knieŽn geklemd. Het zit inderdaad wat moeilijk hier, dat houd je niet lang vol zo.


Gerolamo Induno (1869)

Ja, duidelijk een pin hier


Dominique Guillemard

De pinnen zijn deel van het ritme van de compositie geworden

 

....